Από τη στιγμή που ξεκινάει η περιπέτειά μας στο κόσμο, σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής μας, αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας. Η οργάνωση του εγκεφάλου καθορίζει τις συγκινήσεις μας και συνεισφέρει στη γνώση μας για τον κόσμο. Κάθε ηλικία έχει δυνατότητες και αδυναμίες που συνεχώς επαναπροσδιορίζονται. 

       Η παιδιατρική Εργοθεραπεία είναι μία ειδικότητα που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και πιο συγκεκριμένα στην πρόληψη, παρέμβαση και αποκατάσταση. Εμπλέκει τη θεραπευτική χρήση των σκόπιμων δραστηριοτήτων και του παιχνιδιού και έχει ως απώτερο σκοπό τον εντοπισμό και αξιολόγηση των διαφόρων δυσλειτουργικών στοιχείων στη συμπεριφορά ενός παιδιού, με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων και προσεγγίσεων, όπως αυτής της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης.

      Η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση είναι μία φυσιολογική λειτουργία μέσω της οποίας ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται και οργανώνει κατάλληλα τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον και το σώμα μας. Η ζωή μας είναι γεμάτη από αισθητηριακές εμπειρίες και όλοι ανταποκρινόμαστε σε αυτές  με την αφή ,την κίνηση την όσφρηση την ακοή και την όραση.  Αγγίζουμε, κινούμαστε, μυρίζουμε, ακούμε και βλέπουμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ερμηνεύσουν τις αισθητηριακές πληροφορίες με ευκολία και ως εκ τούτου ολοκληρώνουν με επιτυχία τις καθημερινές τους δραστηριότητες πχ βούρτσισμα δοντιών, χρήση ασανσέρ κ.α.  Είναι μια αυτόματη διαδικασία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος η οποία μας καθιστά ικανούς να ανταποκρινόμαστε άμεσα και επαρκώς στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ερμηνεία των αισθητηριακών πληροφοριών και αυτό μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνονται, σκέφτονται, συμπεριφέρονται και απαντούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο παίζουν, εκτελούν σχολικές δραστηριότητες, δραστηριότητες καθημερινής ζωής, τη μάθηση και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι παραπάνω ενδείξεις ορίζονται ως δυσλειτουργία της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης.  Στην δυσλειτουργία Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης μιλάμε για πολλές αντιδράσεις, συχνά πολύ ισχυρές που δημιουργούν έντονη συναισθηματική αντίδραση στο παιδί.  Ένας Εργοθεραπευτής  εξειδικευμένος στην Α.Ο. χρησιμοποιεί εξοπλισμό και δραστηριότητες για την αναχαίτιση των δυσλειτουργιών αυτών και μέσα από την εμπλοκή του παιδιού σε στοχοκατευθυνόμενες και κατάλληλες δραστηριότητες επιτυγχάνεται η επανένταξή του σε λειτουργικά έργα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

  Κάποιες ενδείξεις πιθανού προβλήματος Α.Ο. που επηρεάζουν το παιδί είναι:

 • Μπορεί να είναι αδέξιο και να σπάει παιχνίδια
 • Τείνει να περπατά στις μύτες των ποδιών
 • Αντιμετωπίζει δυσκολίες στον λόγο
 • Δυσκολεύεται να κάνει ποδήλατο
 • Δεν αισθάνεται κατάλληλα τον πόνο
 • Του πέφτει το φαγητό και τρώει ακατάστατα
 • Δυσκολεύεται να μάθει καινούριες δεξιότητες, φαίνεται να μην ξέρει τι να κάνει χωρίς καθοδήγηση
 • Δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στις θέσεις του σώματος
 • Δεν ανέχεται τις ετικέτες ρούχων και τα πολύ σφιχτά ρούχα
 • Δεν δέχεται να περπατά ξυπόλυτο και στην άμμο ή στον αντίποδα αρνείται να φορέσει παπούτσια ή κάλτσες και προτιμά να είναι ξυπόλυτο.
 • Προτιμά να αγγίζει παρά να τον αγγίζουν
 • Δεν του αρέσει να του χτενίζουν τα μαλλιά ή να βουρτσίζει τα δόντια του
 • Δυσκολεύεται να κάνει μετάβαση σε στερεές τροφές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ARISTON TEST

PHOTO GALLERY

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Που θα μας βρείτε

ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΦΗΒΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

1ο Κέντρο στην οδό Χατζημιχάλη 71 στη Φιλιππούπολη Λάρισας

2ο Κέντρο στην οδό Αριστείδου 6 & Κύπρου 105, Λάρισα (Είσοδος από Αριστείδου)

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας:

1ο Κέντρο: Τηλ./Fax: 2410615642, Κιν.: 6940441578

2ο Κέντρο: Τηλ./Fax: 2413018574, Κιν.: 6940441568

 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.